vrijdag 23 december 2016

Nogmaals berichtgeving omtrent het Fibulakopje

Het is nu weer een aantal dagen geleden dat ik mij heb laten behandelen aan het z.g. "Fibulakopje". Op dit moment is de pijn erger dan voor de behandeling. Ik vroeg mij af of dit normaal zou zijn. Ik snap dat het normaal gesproken eerst erger moet worden voordat er verbetering optreed. Maar erg prettig vind het het n.l. niet. Deze behandelaar gaat ervan uit dat een zenuw probleem de veroorzaker is van de pijn in de omgeving van het "Fibulakopje". Ik zelf denk dat het "Fibulakopje" niet helemaal goed staat. Ik baseer dit n.l. op het feit dat bij het buigen van de knie dat ik voel dat ter hoogte van dit "Fibulakopje" iets knoept ( een ander woord kan ik hier niet voor verzinnen).
Ik heb deze vraag ook reeds gesteld aan de behandelaar ( hier heb ik nog geen antwoord op gehad).
Ik heb ook begrepen dat een osteopaat hier iets in kan betekenen. Onderstaand een tekening om het e.a. te verduidelijken. Mogelijk kan een osteopaat die hier ervaring in heeft, mij eens benaderen.woensdag 21 december 2016

Vervolg irritatie aan het Fibulakopje

Nervus fibularis/peroneus

Definitie
Meestal een "entrapment" (beknelling) van de nervus fibularis (= peroneus) t.h.v. de buitenzijde van de knie, net achter het fibulakopje (kuitbeen). Meestal is de hoofdstam van de zenuw (n. fibularis communis) aangetast t.h.v. de fibulakop, in zeldzame gevallen (meestal bij trauma) kan één van de twee eindtakken (n. fibularis superficialis of profundus) apart beschadigd geraken.1 van de symptomen.
Gevoelsstoornissen aan de zijkant van het onderbeen en voetrug naar de grote teen. Bij een letsel van de n. peroneus communis is het distale 2/3 van het laterale onderbeen gevoelloos, inclusief de voetrug met uitzondering van de topjes van de tenen en de meest laterale zijde (buitenkant) van de voet. Bij een letsel van de n. peroneus superficialis, is dezelfde zone aangetast met uitzondering van de zone tussen grote teen en tweede teen. Bij een letsel van de n. peroneus profundus is enkel het gevoel tussen grote teen en tweede teen aangetast, de rest van het been en de voetrug heeft een normaal gevoel.Wat hier boven vermeld was eigenlijk de diagnose van de diverse behandelaars. Ik ging er alleen niet mee akkoord. Ik was er van overtuigd dat het een andere oorzaak zou zijn.
Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij Anton van Berkel. Anton van Berkel is een gerenommeerde (sport) fysiotherapeut, acupuncturist, integratie manueel therapeut. De laatste jaren heeft hij zich bezig gehouden met dit fenomeen. Inmiddels is hij hier ook op afgestudeerd.

Hij heeft een behandelplan bedacht en inmiddels heb ik de eerste mogen ondergaan.

De therapie is primair gericht op mobiliseren van het kopje terwijl tevens de bloedcirculatie hierdoor verbeterd wordt. Tevens bleek dat de zenuw op een 1 of andere manier van zijn plek is gekomen. Mogelijk is dit te wijten aan het ongeval van 16 jaar geleden.
De methode is een combinatie van IMT ( Integratie Manuele Therapie) en soms kan acupunctuur ook behulpzaam zijn om eventuele aanwezige Trigger points op te heffen.

Er wordt begonnen buiten het pijnlijke gebied ( van het hoofd en dan vervolgens de rug en de tenen). Door deze bloedblokkades op te heffen kunnen alle weefsels, zoals botten, banden, spieren en zenuwen sneller genezen. De behandelingsmethode is een combinatie van IMT- en acupunctuur. De behandeling is hierdoor bijna niet pijnlijk en genezing is in veel gevallen mogelijk.

Inmiddels een aantal dagen verder. Ik merk dat er wel iets is gebeurd, maar ik kan nog niet echt aangeven welke veranderingen er zijn opgetreden. Het enige wat ik wel duidelijk voel is, dat ik bijzonder veel spierpijn heb. Wordt vervolgd.