zaterdag 11 juni 2016

Zweten met een liner onder controle??

Zoals mogelijk een aantal vaste lezers van deze weblog wel zullen weten is het volgende. Sinds een jaar heb ik een ander type prothesekoker. In deze koker wordt gebruik gemaakt van een z.g. liner. Deze liner is gemaakt van siliconen en laat geen vocht door. Deze liner sluit de huid van de stomp in zijn geheel af.
In het normale dagelijkse leven heb ik weinig last van zweten van de stomp. Gedurende het sporten heb ik daar wel behoorlijk "last" van.
Ik gebruik ook sinds enige tijd een z.g. zweetsok. Deze "sok" schuif ik om de stomp. Het zweten is wel iets minder geworden, maar mag eigenlijk geen naam hebben.
Ik heb vervolgens contact gezocht met Fred Holtkamp. Hij is verbonden aan de Hogeschool Fontys in Eindhoven. Specifiek is hij als  Associate Lector verbonden aan de paramedische Hogeschool.
Hij gaf het volgende aan:
"
Het antwoord hierop is eigenlijk ‘betrekkelijk’ eenvoudig.
Een van de weinige dingen die er aan te doen zijn is de stomp relatief vaak proberen te drogen, na de activiteit. Het vocht probleem wordt voor een groot deel ook bevordert door het liner-materiaal zelf dat heel vaak ‘gewoon’ siliconen materiaal is. Materiaal dat feitelijk de verbinding met de ‘buitenwereld’  afsluit.
Er is een leverancier, Ortho –Europ, die een liner levert die naar verluidt vocht ‘afdrijft’ misschien is het de moeite waard dat eens te proberen.

Een andere optie, maar dan echt voor de langere termijn, is om dit probleem toch eens nader te onderzoeken en dan meer in ontwerp van de liner / interface stomp-koker. Ik kan me heel wel voorstellen dat meer prothesedragers hier mee te maken hebben.."Ik heb vervolgens contact gelegd met de Hoogstraat in Utrecht en hen deelgenoot gemaakt van het voorgaande.
In overleg met hun heb ik het volgende uitgeprobeerd:
- na het douchen de stomp gedurende een aantal minuten met een koude douche bewerken
- behandelen met het middel Perspirex ( hoofdbestanddeel aluminium chloride)
Tijdens het sporten gebruik maken van de z.g. zweetkous van "Swiftwick".


Ik ben nu een aantal sport momenten verder en ik kan zeker na vandaag zeggen dat voor mij persoonlijk de eerder genoemde combinatie prefect werkt. Hoe het gaat op de langere termijn, kan ik nog niet aangeven, maar dit is al veelbelovend.


Princess Veluwe toernooi BC'70

Op zaterdag 11 juni 2016 heb in de sporthal "Prins Willem Alexander" het reguliere toernooi Princess Veluwe BC'70 mogen spelen. Ik had mij ingeschreven voor zowel het herenenkel als het herendubbel. Vandaag werd ik gekoppeld aan de Joel Ouburg, spelende voor de organiserende vereniging. Wij speelden al vroeg ( 09.00 uur) onze eerste wedstrijd. Het werd gelijk een mooie opgaande partij die wij helaas in 3 games verloren.
De tweede partij ging het wat minder soepel. Ook deze partij wisten wij niet te winnen. Teveel persoonlijke  fouten waren hier vooral de oorzaak van.

Voor mij waren de herenenkels in het middag gedeelte gepland. De eerste wedstrijd wist ik in 3 games naar mijn hand te zetten. Het doel van de dag was voor mij al bereikt, het winnen van een enkelpartij tijdens een regulier toernooi.
In de 2e partij wist ik het gedurende de eerste game nog aardig bij te sloffen, maar in de 2e en beslissende game was ik het spoor bijster en verloor deze dan ook redelijk kansloos.
In mijn 3e partij moest ik tegen de eerst geplaatste spelen. Ik dacht nog even, ik zal mijn huid zo duur mogelijk verkopen, maar ik kwam al gauw tot de ontdekking dat deze speler iets te hoog gegrepen was. In de eerste game was ik behoorlijk kansloos, in de tweede game liet hij er nog een beetje partij van maken, maar ik wist bij voorbaat al dat ik mij hier niet uit redden kon.

Al met al kijk ik tevreden terug op dit gespeelde toernooi. Ik heb de spelers en bezoekers weer laten zien dat sporten met handicap niet perse een probleem hoeft te zijn. Meerdere malen werd ik bevraagd hoe het mogelijk was dat ik met een dergelijke handicap zo over de baan kon vliegen. Mooi toch!!??
Organisatie was goed ( Richard van Dijk bedankt dat wij als Para-badmintonners aandacht mochten schenken aan de gang naar Aziƫ). Ook de wedstrijdleiding hield zich strak aan de tijden. Ondanks de vele partijen was er weinig uitloop. Top!