donderdag 21 juli 2016

Samenwerking met de Fontys Hogeschool Eindhoven.

Ook dit dit is weer een prima voorbeeld hoe Para-sporters hun medewerking kunnen verlenen aan een scriptie, met als uiteindelijk doel het behalen van hun diploma als Fysiotherapeut.
Ongeveer 2 jaar geleden verzorgden wij met o.a. het Nederlands team Para-badminton een clinic in de Maaspoort van Den Bosch. Tijdens deze clinic waren een aantal studenten van de Fontys Hogeschool Eindhoven hierbij aanwezig. Deze studenten waren in opleiding tot Fysiotherapeut. Vanaf dat moment was het idee geboren om hier eens iets mee te gaan doen.
Het verhaal zou te lang duren om alles hieromtrent uit de doeken te doen, maar uiteindelijk wilde ikzelf meer weten omtrent, geef ik wel de juiste trainingsvorm? Of kan ik een sporter met een beperking wel op die wijze zijn of haar inspanning laten verrichten? Ook wilde ik weten hoe de blessures te voorkomen zijn. Indien de sporter toch een blessure oploopt, hoe deze adequaat verholpen kunnen worden. Dit is maar een klein gedeelte van de vragen die ik daar gesteld heb. Ik wil voorkomen dat ik bij trainingen, zowel valide als bij sporters met een beperking, de verkeerde oefeningen voorschotel. Ook
wil ik in staat zijn om beginnende blessures in een vroeg stadium, herkennen en daarop te anticiperen.
Fontys Hogeschool heeft vervolgens de handschoen opgemaakt en hebben hier een langdurig onderzoek voor opgezet.
Omstreeks augustus van het vorig jaar is de start van het onderzoek geweest. Uit dit eerste verkennende onderzoek is een conclusie gekomen. Hierbij zijn vervolgens weer twee studenten begonnen met daarop hun onderzoek te verrichten voor hun afstudeer project.
Deze twee onderzoeken hadden betrekking op:
- Frequentie en Kenmerken van Schouderblessures
en
- Frequentie en Kenmerken van Rugblessures

Dit onderzoek zijn bij zowel valide, als bij sporters met een beperking uitgevoerd. Het viel de onderzoekers in eerste instantie op dat er bijzonder weinig schriftelijk materiaal voorhanden was.

Na een aantal maanden van onderzoek is gebleken dat bij schouderblessures en rugblessures, de sporters met een beperking hier over het algemeen meer last van hebben. Deze onderzoekers pleiten er dan ook voor om hier toch nader onderzoek naar te doen.

Ik ben blij dat ik gedurende dit onderzoek en de daarop volgende onderzoeken hier van mag deel uit maken.
Het geeft mij in ieder geval meer kennis en inzicht om vooral te voorkomen dat de sporters met een beperking een bepaalde vervelende blessure oplopen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten