zaterdag 11 juni 2016

Zweten met een liner onder controle??

Zoals mogelijk een aantal vaste lezers van deze weblog wel zullen weten is het volgende. Sinds een jaar heb ik een ander type prothesekoker. In deze koker wordt gebruik gemaakt van een z.g. liner. Deze liner is gemaakt van siliconen en laat geen vocht door. Deze liner sluit de huid van de stomp in zijn geheel af.
In het normale dagelijkse leven heb ik weinig last van zweten van de stomp. Gedurende het sporten heb ik daar wel behoorlijk "last" van.
Ik gebruik ook sinds enige tijd een z.g. zweetsok. Deze "sok" schuif ik om de stomp. Het zweten is wel iets minder geworden, maar mag eigenlijk geen naam hebben.
Ik heb vervolgens contact gezocht met Fred Holtkamp. Hij is verbonden aan de Hogeschool Fontys in Eindhoven. Specifiek is hij als  Associate Lector verbonden aan de paramedische Hogeschool.
Hij gaf het volgende aan:
"
Het antwoord hierop is eigenlijk ‘betrekkelijk’ eenvoudig.
Een van de weinige dingen die er aan te doen zijn is de stomp relatief vaak proberen te drogen, na de activiteit. Het vocht probleem wordt voor een groot deel ook bevordert door het liner-materiaal zelf dat heel vaak ‘gewoon’ siliconen materiaal is. Materiaal dat feitelijk de verbinding met de ‘buitenwereld’  afsluit.
Er is een leverancier, Ortho –Europ, die een liner levert die naar verluidt vocht ‘afdrijft’ misschien is het de moeite waard dat eens te proberen.

Een andere optie, maar dan echt voor de langere termijn, is om dit probleem toch eens nader te onderzoeken en dan meer in ontwerp van de liner / interface stomp-koker. Ik kan me heel wel voorstellen dat meer prothesedragers hier mee te maken hebben.."Ik heb vervolgens contact gelegd met de Hoogstraat in Utrecht en hen deelgenoot gemaakt van het voorgaande.
In overleg met hun heb ik het volgende uitgeprobeerd:
- na het douchen de stomp gedurende een aantal minuten met een koude douche bewerken
- behandelen met het middel Perspirex ( hoofdbestanddeel aluminium chloride)
Tijdens het sporten gebruik maken van de z.g. zweetkous van "Swiftwick".


Ik ben nu een aantal sport momenten verder en ik kan zeker na vandaag zeggen dat voor mij persoonlijk de eerder genoemde combinatie prefect werkt. Hoe het gaat op de langere termijn, kan ik nog niet aangeven, maar dit is al veelbelovend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten