zaterdag 7 februari 2015

Bijscholing voor badminton trainers


Vandaag, zaterdag 7 februari 2015, heb ik via VBO-trainer, een bijscholings- cursus bijgewoond. Deze bijscholing ging dit keer over "Badminton techniek training, methodieken en didactische werkvormen voor beginnende jeugdleden". Wij waren vandaag te gast bij de Hoornse Badminton vereniging (HBV) in Hoorn.

Deze bijscholing werd verzorgd door Eric Matherus, fulltime vakleerkracht bewegingsonderwijs (ook MRT) en badmintontrainer. Daarnaast is hij coordinator bewegingsonderwijs binnen een stichting die bestaat uit 15 scholen. In de afgelopen 10 jaar is hij nascholingsdocent van de leergang bewegingsonderwijs aan het ITT (Hogeschool Utrecht).

Doel van deze bijscholing was, dat er doorgegaan zal worden op de leerlijnen binnen het bewegingsonderwijs die geschikt zijn voor het badminton. Veel praktijkvoorbeelden zullen getoond worden en zelf ondergaan worden. Vanuit het veelzijdig bewegen naar de techniek van het lopen en slaan. Wat zijn overeenkomsten en aanverwante bewegingen. Er zullen voorbeelden gegeven worden van het reguleren. Hoe reguleer je? Waar begin je als trainer? Wat wordt je rol als lesgever. Van de klassikale les naar de groepjesles!

Het was al met al een bijzonder leerzame bijscholing waarbij veelvuldig de moderne kreet "out of the box" denken werd gebruikt.
Je maakt de leerlingen medeverantwoordelijk voor de bewegingsactiviteiten en indirect wordt de betrokkenheid van de leerling groter. De rol van de trainer wordt in deze setting ook anders!

Ik heb deze bijscholing o.a. mogen volgen met Annie van Daal ( bondscoach Aangepast Badminton), Eefje Muskens ( 12e plek worldranking, double) en Bert Wouda.dinsdag 3 februari 2015

Demonstratie tijdens BBF Veteranentoernooi 2015

Gedurende het toernooi werd ik door de organisatie gevraagd of ik samen met Joris van den Oetelaar, Roland van Boekel en Rudo Rijken een demonstratie wedstrijd wilde houden. Uiteraard wilde ik dit wel. Dit was een moment waarbij de ogen volledig op een aangepaste sporter was gericht, naast de eerder genoemde topspelers van niveau. Het was een leuke en interessante wedstrijd. Dit was een fantastisch moment om te laten zien dat je ook met een beperking aardig uit de "voeten" kunt. Bedankt hiervoor.
Verder bedank ik Hans Vontenie voor het maken van de video gedurende deze demo.

Hier de link naar de demonstratie wedstrijd. Ik heb hier een compilatie van gemaakt.


maandag 2 februari 2015

Uitslag bekend van de schaduw fotoverkiezing van "Badmintonline.nl".

De groepsfoto met blademintonner Eddy Boerman is verkozen tot Badmintonsportfoto van het Jaar 2014 in de schaduwverkiezing van badmintonsite badmintonline.nl.

Ik Hou Van Badminton organiseert sinds enkele jaar een fotoverkiezing waarvan de winnaars bekend gemaakt worden tijdens de finaledag van het Carlton NK in Almere. Voor badmintonline.nl was dit een mooie kans om te zien of een alternatieve manier van stemmen verzamelen (via stemmen op badmintonline.nl i.p.v. via likes op facebook) ook een andere winnaar oplevert.

Van 23 januari t/m 30 januari 18.00 uur konden bezoekers elke dag één stem uitbrengen op de in de voorbije weken ingezonden foto's: samen was dit goed voor 900 stemmen. Het zag er al in de eerste dagen naar uit dat de grote foto boven dit artikel met de winst aan de haal zou gaan. Opvallend genoeg was het óók een van de eerst ingezonden foto's. ( Bron Badmintonline)

Ik wil van deze kant alle stemmers hartelijk danken voor hun inzet.
De foto werd overigens gemaakt in het kader van Serious Request 2014. Spelers van o.a. Flash Vorden hebben 24 uur lang voor het goede doel het spelletje badminton gespeeld.

Hieronder de winnende foto van "Badmintonline.nl".De foto ( foto 4) is via "Ik Hou van Badminton" uiteindelijk op plek 14 geëindigd.zondag 1 februari 2015

Veteranen toernooi BBF 2015.

Op zondag 1 februari 2015 werd door de BBF een veteranen toernooi 35+ georganiseerd. Ik werd via het social medium "Facebook" op de hoogte gebracht van het bestaan. Vervolgens werd ik uitgenodigd door o.a. Paul Kleijn en Roland van Boekel om aan dit toernooi deel te nemen. Dit toernooi komt in aanloop naar het toernooi in Spanje mooi uit. 
Ik heb vandaag gemerkt dat badminton leeft in de wijde regio 's-Hertogenbosch. Het enthousiasme was bijzonder aanstekelijk. Ondanks dat het een gezelligheids- toernooi was, werden de partijen niet zonder slag of stoot gewonnen gegeven.
Het toernooi werd in de sporthal "Hambaken" in 's-Hertogenbosch gespeeld.
Van het tevoren had ik geen enkel idee hoe ik het niveau hier moest inschatten. Normaal gesproken kijk ik van te voren tegen welke spelers ik welk niveau zou kunnen verwachten. Van de BBF is geen info omtrent de spelers bekend met de bijbehorende speel sterkte, dus ik liet het maar gebeuren.

Ook de opzet van het toernooi was voor mij nieuw. Er werden alleen dubbels gespeeld, verder zijn er een aantal speelronden waarbij de puntentelling tot de 30 gaan. Na de 15 punten wordt van speelveld gewisseld. Men krijgt dan afloop van de wedstrijd, per 5 punten, 1 wedstrijdpunt. Deze wedstrijd punten worden dan afloop bij elkaar opgeteld en dit resulteert dan in een uiteindelijke wedstrijd uitslag. 

Over het wedstrijd niveau gesproken, kan ik het volgende zeggen. Ik speelde een aantal keren tegen spelers die uitkomen in de hoofdklasse en promotieklasse, deze klassen zijn vergelijkbaar op divisieniveau. Ook speelde ik tegen de mensen die uitkomen 3e t/m de overgangsklasse. Kortom, ik heb het over de tegenstand niet te klagen gehad. 1 partij liep niet echt lekker, maar gedurende de dag begon het steeds beter te lopen en kwamen de slagen steeds beter door. Ook de plaatsingen werden onder druk steeds beter neer gelegd.
Oftewel, ik heb een lekker gevoel aan dit toernooi overgehouden.
Gedurende het toernooi werd mij door de organisatie gevraagd of ik samen met Joris van den Oetelaar, Roland van Boekel en Rudo Rijken een demo wedstrijd wilde houden. Uiteraard wilde ik dit wel. Dit was een moment waarbij de ogen volledig op een aangepaste sporter was gericht, naast de eerder genoemde topspelers van niveau. Het was een leuke en interessante wedstrijd. Dit was een fantastisch moment om te laten zien dat je ook met een beperking aardig uit de "voeten" kunt. Bedankt hiervoor.