zaterdag 9 maart 2013

De eerste week op de "Blade"

Ik speel sinds vorige week op de sportblade van Otto Bock. Ik heb op deze eerste dag, vrijdag 1 maart, de "Blade" getoond aan de badminton vereniging in Warnsveld. Ik heb voor het eerst zelfs een korte warming up in looppas uitgevoerd. Dit was een fantastische ervaring sinds bijna 12,5 jaar!! Ondanks dat ik deze begin december even mocht proberen/testen, was het weer behoorlijk wennen. Ik heb het in het uurtje maar even over mij heen laten komen en heb dit dan benut om te wennen aan het naar voren en naar achteren gaan. Ik wilde dit perse deze dag uitvoeren. Reden was dat ik de volgende dag een toernooi in Enschede moest afwerken. Over hoe dit toernooi is afgelopen, verwijs ik jullie naar de eerdere berichtgeving hierover.
Wat mij wel gedurende dit toernooi was opgevallen, was het feit dat ik met het links uitstappen te weinig vering meekreeg. Oftewel, te weinig snelheid voorwaarts.
Ik heb dit vervolgens de dag erop aangepakt, door de stand van de koker iets te veranderen. Bij mijn basis stand wordt de voorzijde van de "Blade" iets meer naar achteren gezet. Dit heeft vervolgens een positief voorwaarts effect tot gevolg.
Ik heb vervolgens de maandag tijdens de training bij GBC Poona aan deze veranderde afstelling mogen wennen tijdens een 1,5 uur durende training. Wat mij na deze training was opgevallen, was dat de vermoeidheid in mijn rechter been niet noemenswaardig was. Ik kon merken dat mijn rechterbeen op een 1 of andere manier minder werd belast.
Op de daarop volgende dagen, dinsdag, woensdag en donderdag, heb ik alleen de woensdag gebruikt voor een intensieve training. Door de trainer, Reek den Heijer, werd ik er voortdurend op gewezen dat ik mijn linker(blade)been, intensiever en effectiever moest gaan gebruiken. Het valt dan niet mee om het systeem te kunnen resetten. De vorige sportprothese gebruikte ik eigenlijk als een soort steunpilaar. Alle kracht en inspanning kwam voornamelijk vanuit mijn rechterbeen. Ik heb vervolgens wel gemerkt dat het gedurende de training mij wel beter af ging. Op het eind van de training merkte ik dat ik het prothese(blade)been meer als volwaardig "stap"been ging gebruiken. Ook kreeg ik meer vat op de veerkracht van de "Blade". Ik moet leren de kracht en souplesse die ontstaat met deze "Blade", te doseren. Gedurende de training zijn foto's en video's gemaakt. Deze zullen binnenkort via dit medium beschikbaar zijn.


Op vrijdag 8 maart heb ik wederom de "Blade" blootgesteld aan een behoorlijke krachtsinspanning, n.l. squash.
Ik probeer 1x in de maand te squashen in Zutphen. Dit squashen doe ik al sinds een jaar of 2. Ik speel hier met een squash racket van Dunlop, type X-Fire Titanium. Ik vind squash een mooie welkome aanvulling op het badminton. Tijdens het squashen wordt je voortdurend op de proef gesteld. Er wordt heel veel gevraagd van jouw reactie snelheid en start snelheid. Ook met de de vorige prothese ging dit bijzonder goed. Nu met de "Blade" was het in eerste instantie wennen aan de snelheid, maar gedurende het uur kreeg ik daar steeds meer controle over. Ik heb een goede wedstrijd gespeeld, dit ondanks het verlies van 5-3. Waar ik ook hier nog aan moet werken is het feit dat ik met de "Blade" kan "doorstappen" en dit heb ik te weinig gedaan. Ik merkte vooral tijdens de start dat ik hierdoor te veel "tijd" verloor en dus te laat bij het balletje was. M.a.w. ook hier moet ik effectiever omgaan met de mogelijkheden van de "Blade".
Kortom, deze week heb ik een behoorlijke indruk gekregen van de (on)mogelijkheden van de genoemde sportblade van Otto Bock. En dit te bedenken dat deze combinatie in eerste instantie bedoeld was om te rennen. Nu zijn er zowiezo een tweetal mogelijkheden toegevoegd aan het arsenaal.